search

8 aprilie 2011

Quilling - terapie prin arta

Istoria quilling-ului in cateva cuvinte

Quillingul este o forma de arta care implica utilizarea fasiilor de hartie. Rulate în diferite forme si lipite impreuna creeaza modele decorative deosebite.
Paper-rolling (hartie rulata), paper-scrolling (hartie pe suport, derulata), filigree (filigran), mosaic (mozaic) şi quilling, sunt toate denumirile care s-au atribuit acestui meşteşug de-a lungul timpului.
Unele surse indica faptul ca acest mestesug a fost practicat inca din Egiptul Antic.
S-au descoperit lucrari importante, ce au fost realizate de calugarite (in Franta si Italia in secolele XVI si XVII), de distinse doamne de la curtea domneasca (din timpul Dinastiei Stuart) si de doamnele de companie in Regatele Georgiene.
S-a raspandit si in America de Nord prin colonisti, aceasta arta fiind practicata doar de femeile din inalta societate.
In prezent arta quilling se bucura de o renastere moderna.

Quilling - terapie prin arta

Pentru a dobandi cateva momente de relaxare multe persoane s-au orientat catre arta. Practicand acest mestesug, pentru a ne relaxa, creem un fel de terapie prin arta.
Aceasta forma de terapie foloseste arta ca maniera de exprimare personala, pentru comunicarea trairilor, pentru o explorare a interiorului in scopul cresterii si armonizarii fiintei. Rezultatele obtinute sunt benefice atat pentru trup cat si pentru minte:
• dezvolta inteligenta emotionala,
• dezvolta capacitatea de exprimare,
• dezvolta perceptiile si reprezentarile vizuale,
• stimuleaza creativitatea,
• creaza stari afective tonice,
• faciliteaza cresterea sociabilitatii si a adaptarii in societate,
• reduce tensiunea si anxietatea.
• inlatura frustarile si sentimentele negative

Chiar daca termenul de "terapie” duce cu gandul la afectiune, boala, in acest caz nu este vorba neaparat de asta. Arta este potrivita si pentru cei care pur si simplu isi doresc sa fie mai sociabili sau sa-si imbunatateasca increderea in ei insisi.
Arta quilling se adreseaza tuturor persoanelor, indiferent de varsta si statut social.
De asemenea, aceasta arta este indicata si in cazul persoanelor cu probleme (toxicomanilor, detinutilor sau persoanelor marginalizate), pentru care o astfel de activitate reprezinta o revalorizare a propriei persoane.


Rezultatul final obtinut si frumusetea lucrarii realizate creeaza o stare de multumire, bucurie si incredere in propria persoana, astfel incat orice persoana se va simti mult mai relaxata si linistita la final.
Dar, nu toate persoanele care dezvolta aceasta activitate o fac in scop medical.
Majoritatea peroanelor preocupate de quilling, au dezvoltat un hobby in acest sens, fie creeaza decoratiuni si figurine pentru prieteni si rude, fie au facut o afacere din aceasta activitate.
Cu toate acestea pentru a porni la drum pe aceasta cale, trebuie sa beneficiem de putina creativitate, interes pentru arta si frumos, rabdare si cateva materiale ajutatoare.
Dar despre ustensile de lucru si materiale auxiliare va voi povesti intr-un articol viitor.
Sursele de inspiratie au fost : http://www.casutacopiilor.info/arta-de-a-rula-hartia-quilling si http://www.sakura-center.ro/terapie-prin-arta

6 aprilie 2011


Va astept in weekend-ul Floriilor la targul Green Fair, intre orele 10-18.
Va intampina cu mare fast gainusele, oitele, iepurasii, ouale colorate si zambetele expozantilor prezenti.