search

Stiati ca...

Iniţial, felicitările au fost concepute exclusiv pentru ocazii speciale, precum zile de naştere, Crăciun, nunţi sau alte sărbători. Este o tradiţie veche ca oamenii să trimită felicitări tematice prietenilor şi rudelor în luna decembrie. Şi majoritatea firmelor trimit în această perioadă felicitări clienţilor fideli, în semn de mulţumire.

Obiceiul de a trimite felicitări îşi are originea la vechii chinezi, care făceau schimb de mesaje pozitive pentru a celebra Anul Nou, iar egiptenii îşi exprimau sentimentele prin intermediul foilor de papirus. Începînd cu anul 1400, felicitările de mînă erau deja distribuite în toată Europa.

Scrapbookingul sau albumul tăieturilor ia naştere în Europa în anul 1800, însă devine popular după publicarea cărţii lui John Poole “Manuscript Gleanings and Literary Scrap Book” în anul 1826.
Cartea conţinea o colecţie de poezii şi timbre, instrucţiuni despre cum se adună şi se realizează tăieturile:
-bucăţi de hârtie adeseori decorate
-flori presate
-tăieturi din ziare
-figuri
-poezii.
Trebuie ştiut că acum există două metode de a face scrapbooking:
-metoda clasică - manuală, se materializează prin pagini de album, albume întregi, pockets (albume “de buzunar”), etc. şi
-metoda digitală: se adresează în special celor care ştiu să utilizeze câteva programe de prelucrări de fotografii (în principal Adobe Photoshop).
Mania scrapbooking-lui s-a răspândit în clasa medie în secolul 19 prin publicaţii de scrap, albume şi produse care începeau să satisfacă exigenţele scrapperilor.
Scrapbookingul modern, care începe să folosească materiale fără acizi şi solvenţi pentru a păstra integritatea fotografiilor, devine popular în 1980 în SUA, când Marielen Christensen a expus la “World Conference on Records” în Utah, 50 de volume de amintiri din istoria familiei sale.
Albumele au avut un aşa mare succes că familia Chrinstensen a deschis primul magazin în întregime dedicat Scrapbookingului: Keeping Memories Alive (KMA).
Scrapbookingul este azi cel mai răspândit în SUA, dar se răspândeşte în toată lumea cu repeziciune.
A face scrap înseamnă să captezi o anume amintire despre o persoană, un loc, un eveniment.
A realiza o pagină de scrap înseamnă să spui o poveste, să păstrezi pentru totdeauna momente speciale, să laşi o amintire preţioasă copiilor tăi, nepoţilor, generaţiilor viitoare…
Termenul scrabooking este o îmbinare de două cuvinte:
“scrap” = tăietură şi
“book” = carte, album.
În realitate însă, scrapbookingul este o tehnică prin care se pot realiza frumoase albume în care fotografiile sunt adunate şi aranjate într-un mod neconvenţional cu o foarte mare atenţie asupra detaliilor.

Bradul de Craciun, sau pomul de Craciun este una din cele mai populare traditii asociate cu celebrarea Craciunului. In fiecare an, pe 24 decembrie, adica in seara de Ajun a Craciunului se impodobeste bradul. Un inger sau o stea este de obicei infipta in varful bradului, simbolizand ospitalitatea pentru ingeri, sau steaua de la Betleem aparuta la nasterea lui Iisus.
Impodobirea pomului de Craciun este un obicei, venit din Europa, cel mai probabil de la popoarele germanice sau chiar ariene. Incetul cu incetul, acesta a intrat in traditia crestina. Acum multi ani in urma, pomul de Craciun era impodobit cu mere, prajituri si dulciuri, dar, odata cu trecerea anilor, traditiile si obiceiurile s-au schimbat, iar oamenii odata cu ele.
De Craciun toti copiii asteapta cu nerabdare venirea Mosului. In ajunul sarbatorii Mosul vine si lasa cadouri pentru fiecare, sub bradul frumos impodobit.
Sarbatoarea Craciunului a reprezentat dintotdeauna un prilej de bucurie pentru crestini, si mai ales pentru copii, care asteapta cu nerabdare, an de an, zilele in care merg sa colinde, impodobesc bradul, se duc la biserica , se bucura de Nasterea Domnului, la o masa imbelsugata de familie, in mijlocul celor dragi.
Impodobitul bradului in Romania este un obicei relativ recent. In prezent este cel mai indragit obicei de Craciun, datorita simbolurilor care i se asociaza: iubire (pentru ca este impodobit de intreaga familie), bucurie si fericire (pentru ca sub el sunt puse cadourile), magie (se spune ca Mos Craciun nu vine in casele unde nu e brad), viata, trainicie si sanatate (pentru ca este mereu verde, chiar si cand afara e zapada).
Practic, bradul a devenit centrul sarbatorilor!